Home
Israël 2012
Bali 2013
Gran Canaria 2013
Rusland 2013
Foto's Rusland 2013
Reünie POV 2013
Egypte 2014
Fotomiddag bestuur
Ubbergs Volkslied
Verhuizing
koningspaar BUB
keizerspaar BUB 2007
keizerspaar BUB 2012
Kermis 2010
Schuttersfeest 2011
gedichten
van arts naar .....
Kopstukken familie 1
Kopstukken familie 2
Nog meer kopstukken
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Sitemap

  

Rusland. 8-10-2013/14-10-2013

 

Voor mijn 60e verjaardag werd ik door Fenna verrast met een reis naar Rusland.

Dit was al jaren een wens van mij. We reis bestond uit een bezoek aan Moskou en aan

Sint Petersburg.

Op 8 0ktober zijn Fenna en ik naar Schiphol gegaan om vanaf daar, via Zurich, naar Moskou te vliegen.

Bij aankomst in het hotel hebben we nog iets gegeten en zijn toen, na een toch vermoeiende reis, naar bed gegaan.

Op de tweede dag in Moskou hebben we een, door de reisorganisatie georganiseerde, stadsrondrit gehad met natuurlijk een bezoek aan het Kremlin en het Rode Plein.

 

Ook een bezoek aan de kleurrijke Basiliuskathedraal (door ons “de Eftelingkerk” genoemd) mocht natuurlijk niet ontbreken.

Vlakbij het Kremlin zit de chique winkelpromenade GOEM . Deze promenade is zeker een bezoek waard. In de tijd van de Sovjet-Unie was dit het grootste en mooiste warenhuis van Rusland. Ook nu kun je er voor een hapje en een drankje heerlijk zitten.

We hebben niet de hele dag in de bus gezeten maar hebben ook met de metro gereisd. Op de metrostations weet je niet waar je moeten kijken zoveel pracht en praal. Muurschilderingen, lichtkronen, beeldhouwwerken, te veel om op te noemen.

’s-Avonds hebben we nog de balletvoorstelling Romeo en Julia bezocht. Had van te voren gezegd dat ik naar ballet zou gaan dan had ik je voor gek verklaard, maar het was een geweldige ervaring. Zeker voor herhaling vatbaar.

Op de derde dag weer een bezoek aan het Rode Plein gebracht. We hebben toen het mausoleum van Lenin bezocht en de aflossing van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat meegemaakt.

Ook hebben we een begraafplaats bezocht met grote en aparte grafmonumenten. De monumenten hebben altijd iets te maken met het leven van degene die er begraven is. Hier zijn onder andere Toepolev, Chroetsjov en Jeltsin begraven.

Later op de avond zijn we naar het treinstation gegaan om met de nachttrein naar Sint Petersburg te gaan. We hadden samen met een ander samen met een ander stel van het reisgezelschap een slaapcompartiment. Na eerst samen een wijntje gedronken te hebben zijn we gaan slapen. In de morgen werden wij gewekt en kregen ieder een ontbijtpakje met crackers, vruchtensap enz.

Goedbedoeld, maar alles was over de houdbaarheidsdatum. We hebben hiervan dan ook maar geen gebruik gemaakt.

Na aankomst in Sint Petersburg zijn we eerst naar het hotel gegaan. ‘s-Middags begonnen we met een stadsrondrit. Wat is dit een indrukwekkende stad. Hij staat bol van geschiedenis.

Tijdens de rondrit hebben we een bezoek aan de Petrus en Pauluskathedraal gebracht . Hier is de laatste Tsaar en zijn familie herbegraven. Na de rondrit was het tijd om te gaan dineren en te gaan slapen.

De tweede dag in Sint Petersburg hebben we een bezoek gebracht aan de Hermitage (het vroegere winterpaleis van de tsaren). Hier kun je een week rondlopen en dan nog heb je niet alles gezien. De inrichting met, waar je ook maar kijkt, bladgoud, de schilderijen, de beeldhouwwerken. Je raakt niet uitgekeken. Geweldig wat je daar allemaal ziet.

De derde dag zijn we weer op pad gegaan. We hebben toen een bezoek gebracht aan het zomerverblijf van de tsaren: Petershof.

Ondanks dat hier minder kunst aanwezig is als in de Hermitage raak je ook hier niet uitgekeken.

Een en al pracht en praal met schitterende zalen (met natuurlijk bladgoud). Maar niet minder indrukwekkend zijn de tuinen met hun fonteinen. Fonteinen in alle soorten en maten. Geweldig.

Later zijn we ook in Sint Petersburg naar een begraafplaats geweest. Veel kleiner als in Moskou. Maar ook hier lagen bekende personen begraven zoals Chaikovskiy.

De volgende dag zijn we van Sint Petersburg, via Zurich, terug naar Amsterdam gevlogen waar we werden opgewacht door Marian en Joost.

Het was een vakantie om nooit te vergeten. Ik kan zeggen fantastisch maar eigenlijk heb ik er geen woorden voor.