Home
Israël 2012
Bali 2013
Gran Canaria 2013
Rusland 2013
Foto's Rusland 2013
Reünie POV 2013
Egypte 2014
Fotomiddag bestuur
Ubbergs Volkslied
Verhuizing
koningspaar BUB
keizerspaar BUB 2007
keizerspaar BUB 2012
Kermis 2010
Schuttersfeest 2011
gedichten
van arts naar .....
Kopstukken familie 1
Kopstukken familie 2
Nog meer kopstukken
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Sitemap

  

Tijdens onze vakantie in 2012 naar Israël zijn wij met een excursie naar de Dode Zee en Jeruzalem geweest.

’s-Morgens om ongeveer 5.30 werden wij bij ons hotel met de bus opgehaald. Dit vroege tijdstip had te maken met de afstand en de reisduur die dag: ruim 2 uur naar de Dode Zee en vandaar dan nog eens 2 uur naar Jeruzalem.

De reis van Eilat naar de Dode Zee en Jeruzalem gaat voor het grootste gedeelte door de woestijn. Van onze (nederlands talige) gids kregen wij tijdens de reis een goede uitleg over het leven in de woestijn. Zij vertelde onder andere iets over de “droge rivierbeddingen”, de plantegroei in de woestijn, de kibboets enz. 

 

Na ruim 2 uur rijden kwamen we aan bij de Dode Zee. Deze zee (eigenlijk een groot meer) is het diepste punt van de aarde (ruim 400 meter onder de zeespiegel). Het unieke aan deze zee is dat je blijft drijven door het grote aantal mineralen (vooral magnesium) dat zich in het water bevind. Je kunt drijvend op je rug een boek lezen. Het water was die dag maar 18 graden celsius, maar als je eenmaal daar bent wil je toch de ervaring van “drijvend op je rug een boekje lezen” meemaken.

 

Na een duik, douchen en een kopje koffie ging de reis naar Jeruzalem verder. Deze stad ligt op 800 meter boven zeeniveau zodat een hoogte verschil van ruim 1200 meter overbrugd moest worden. 

 

De bus zette ons af boven op de “Olijfberg” waar je een schitterend zicht hebt over Jeruzalem met als meest opvallende gebouw natuurlijk de moskee met de (blad) gouden koepel.

 

We kregen een fantastische uitleg van onze gids over de geschiedenis van Jeruzalem (7x verwoest en telkens herbouwd, verscheidene bezettingen) en over de moskee.

Op de plaats waar nu de moskee staat stond vroeger (voor Christus en ten tijde van Herodus) de eerste tempel van de Joden. Na een verwoesting, herbouw (tijdens de tijd van Herodus) en weer een verwoesting werd op de plaats van de tempel de moskee gebouwd. Tijdens een van de bezettingen van Jeruzalem werd besloten op deze plaats een moskee voor de Islam te bouwen.

Na het een en ander gehoord te hebben over de geschiedenis van Jeruzalem zij we de Olijfbwerg afgelopen. (dit is een heel steile afdaling). We bezochten onderweg ook nog een joodse begraafplaats.

Uit eindelijk kwamen we uit bij het laatste stukje van “de hof van Gethsemane”. En hier begint een stukje bijbelse geschiedenis. Hierstaan olijfbomen van ruim 1300 jaar oud die nog steeds jaarlijks olijven geven.

 

In deze tuin zou Jezus, na het laatste avondmaal, zijn gaan bidden en verraden zijn door Judas. Naast het stukje hof staat nu een Rooms Katholieke kerk (kerk der naties) waaraan verschillende landen hebben meebetaald om deze kerk in 1924 te bouwen. De kerk heeft boven de ingang een schitterend mozaiek. In de kerk ligt een grote steen waarop Jezus zou hebben gebeden tijdens de avond waarop hij verraden zou zijn.

 

Van hier uit zijn we naar het oude (ommuurde) Jeruzalem gegaan. Hier zijn nog resten te vinden van de eerste tempel die hier gestaan heeft. Als je in Jeruzalem bent hoort hier natuurlijk een bezoek aan de Klaagmuur bij. Dit is een stukje muur die ter bescherming om de tempel heeft gestaan, dus niet van de tempel zelf. Bij de Klaagmuur is een stukje voor de vrouwen en een veel groter stuk voor de mannen. De mannen moeten, als zij naar de klaagmuur gaan, een keppel dragen.

 

Vandaar uit hebben we via de Arabische, Joodse en de Christelijke wijk de Via Dolorosa gelopen. Dit is tocht langs de kruisweg staties van de lijdensweg van Jezus. Deze route is in de 19e eeuw definitief door het Vaticaan vastgelegd.

 

Deze wandeling eindigt bij de Heilige Grafkerk. Dit zou de plaats zijn waar Jezus gekruisigd is en in de grot zou zijn gelegd.

Het mooie van deze kerk is dat verschillende geloven hier samenkomen. Ieder geloof heeft in deze kerk een “eigen” plaatsje. (o.a. Rooms Katholiek, Joods, Grieks Orthodox.)

 

Na een lunch zijn we nog een stukje door Jeruzalem gelopen om uiteindelijk weer bij de bus uit te komen. Het was een lange wandeling (ongeveer 4,5 uur) van Oost Jeruzalem naar West Jeruzalem maar door een goede uitleg van de gids over alles wat er te zien was zeeer indrukwekkend.

We waren om 20.30 uur (we konden nog dineren) bij het hotel terug.

Het was een lange, vermoeiende dag, maar zeer de moeite waard.